Institusi Pengajian Tahfiz ; Releven Atau Tidak

Islam mewajibkan pemeluknya supaya menjadi umat yang terpelajar, jumlah orang yang berpendidikan harus meningkat dan jumlah orang yang tidak berpendidikan mestilah berkurangan. Namun perlu diketahui dasar-dasar ajaran Islam diambil daripada Al-Quran yang penuh dengan hikmah dan dari sunnah Rasulullah SAW, semua itu mengandungi pengertian-pengertian intelektual,metode-metode yang tinggi dan tatacara kehidupan yang baik.

Baru-baru ini penulis ada menerima SMS daripada sahabat meminta pendapat. Adakah dianggap kolot apabila menghantar anak-anak meneruskan pengajian dalam bidang Tahfiz? Penulis tersentak sejenak. Sebab perkara ini bukan baru bagi penulis. Ketika mana menuntut di Maahad dulu, memang ramai ibubapa yang mengeluarkan anak mereka daripada institusi tersebut. Mungkin jika kita menyebut pengajian tahfiz, sudah pastinya mentaliti kita akan hanya terfokus pada istilah “pengajian pondok”. Benar, lahirnya institusi tahfiz diperingkat bawah bermula daripada usaha-usaha para mu’alim yang merasakan ia perlu diteruskan.

Setahu penulis, institusi ini bermula dengan era bersistemkan pondok. Dan ia juga tidak bersangkut paut dengan aliran akademik yang telah digariskan oleh pihak sekolah. UPSR, PMR malah SPM juga tidak disediakan. Hanya mengaji pondok tahfiz semata-mata. Jika disebut pengajian pondok tentulah tidak lari daripada istilah mengaji kitab kuning(kitab lama). Memang tidak disangkal lagi ibubapa sentiasa mahukan anak mereka diberi pendidikan dengan sempurna. Jika kita melihat peredaran zaman sekarang, peluang pekerjaan lebih terarah kepada bidang yang berkaitan sains contohnya. Dan ada juga ibubapa menganggap kerjaya “orang-orang al-hafiz” tidak akan berkembang dan hanya terhenti di situ sahaja.

Seperti yang kita sedia maklum, sekarang pengajian tahfiz mempunyai dua peringkat. Iaitu diperingkat sekolah menengah dan institusi pengajian tinggi. Bagi peringkat menengah, kini kerajaan sudah menyediakan sekolah tahfiz di bawah pihak kementerian. Tetapi setakat ini penulis tidak mengetahui di manakah sekolah tersebut. Tetapi sekolah penulis memang di bawah kementerian jadi system kurikulum dan kokurikulum sentiasa terjaga. Diperingkat menengah tidak dinafikan masih banyak institusi pengajian al-quran (swasta) ditubuhkan. Namun ibubapa yang berminat menghantar anak mereka perlu menilai dengan bijak institusi manakah yang harus ditujui.

Sekiranya tidak berminat menghantar anak di peringkat menengah, ibubapa masih lagi mempunyai pilihan untuk ke peringkat pengajian tinggi. Kini pengajian Tahfiz Al-Quran bertaraf diploma sudah diperkenalkan di Malaysia. Pengajian yang bertaraf diploma hanya disediakan di Darul Quran, Maahad Tahfiz Negeri (ada juga membuat kerjasama dengan IPTS seperti KUIN, MARSAH Johor dan lain-lain lagi) dan Kolej Universiti Islam Selangor. Namun melepasi sesi temuduga adalah menjadi perkara pokok dalam mengambil jurusan ini,

Usah risau, ia masih diperakukan oleh pihak MQA dan badan-badan bertanggungjawab. Namun secara tidak langsung dakwaan sesetengah ibubapa menganggap bidang ini tiada masa depan boleh disangkal. Ilmu ini ibarat kehidupan bagi manusia. Agama Islam tidak akan memperoleh tempat yang mantap kecuali dengan dalam kalangan manusia yang berilmu. Allah SWT telah berfirman yang membawa maksud :

” (Al-Quran) ini disampaikan kepada manusia supaya mereka diberi peringatan dan diberi nasihat dengannya dan suapaya mereka mengetahui (dengan hujah-hujah yang tersebut di dalamnya) bahawa sesungguhnya Allah ialah Tuhan Yang Maha Esa dan supaya orang-orang yang mempunyai fikiran, beringat dan insaf.”

(14 :52)

Sesungguhnya hanya Allah sahaja yang mengetahuinya……..

4 thoughts on “Institusi Pengajian Tahfiz ; Releven Atau Tidak”

  1. salam’alaik…. ngah wat kajian… keupayaan seorg pelajar bawa dua bidang dalam 1 masa. (quran + akademik). ada pendapat?

    Reply
  2. hmmm…cam tu la pndpt owg luar…klu ank msk tahfiz nk keje pe?tu yg depa slalu kt….

    bg ana klu dah de quran di dada insyaallah senang ilmu nk msk…

    ilmu itu cahaya,dan cahaya xkan msk ke dlm org yg mlakukan maksiat

    Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge