Ikan Masin VS Cili Padi

by Ikhtiar on April 8, 2013


“Maaf awak, kalau saya masak nasi goreng je” Pinta isteri.
“Eh tak apa je, saya tak kisah lah”.

Isteri beberapa kali meminta maaf kerana hanya menyediakan nasi goreng untuk makan malam. Saya melemparkan senyuman kepadanya. Bagi saya, nasi putih dan telur goreng pun sudah memadai.  Barangkali sudah biasa ketika bujang.

Mata saya tertumpu pada hidangan, kelihatan beberapa cebisan ikan masin. Saya bertanya pada isteri.

[Baca Selanjutnya…]

{ 3 comments }

Semuanya Kerana Al-Quran

by Ikhtiar on December 7, 2012

Semalam saya dimaklumkan bahawa perhimpunan mingguan jabatan tahfiz diadakan pada hari khamis, bukan lagi hari jumaat. Kami dipanggil untuk berhimpun  yang pada ketika itu, semua pelajar sedang tekun membaca al-Quran mengikut halaqah masing-masing.

“Oh, ada sesi perkenalan pelajar baru rupanya” Cetus hati saya.

Ketika sesi perkenalan sedang berjalan, saya terdengar salah seorang pelajar baru ini mempunyai kelulusan dalam bidang engineering. Ia seperti satu yang menarik sebenarnya bagi saya.

[Baca Selanjutnya…]

{ 2 comments }

Kita Tidak Akan Berpisah

by Ikhtiar on November 8, 2012

“Dah siap jawab belum?” Pensyarah bertanya kepada kami.

Masa berbaki beberapa minit  untuk saya menghabiskan menjawab soalan mid term qiraat.  Tergaru sedikit kepala ketika diminta untuk menjawab syarah matan.

“Belum….” Kami menjawab.

Selang beberapa minit, alhamdulillah selesai.

Berbaki masa kuliah yang ada, ustazah menyusun bicaranya. Bukan menyentuh bab qiraat. Tetapi soal perkahwinan.

Soal tanggungjawab, soal kehidupan.

[Baca Selanjutnya…]

{ 6 comments }

Ulasan Blog Zyan – InternetMudah.com

by Ikhtiar on November 4, 2012

Apabila menyebut nama Azian Bin Usman mungkin ramai yang tidak mengenali tentang jejaka ini.  Namun beliau ini sebenarnya merupakan seorang usahawan internet sepenuh masa yang sudah  berkecimpung lama sejak dari dahulu lagi. Nama beliau   sering dikenali sebagai Zyan. Selain itu, beliau  mempunyai sebuah laman blog yang banyak berkongsi tentang dunia perniagaan internet.

Blog Milik Azian Bin Usman

Blog merupakan antara senjata pemasaran  wajib yang perlu ada bagi setiap orang usahawan termasuklah Azian sendiri. Jadi mengikut semakan, blog ini sebenarnya telah didaftarkan pada 6 April 2010 dengan menggunakan nama domain internetmudah.com. Selalin itu, laman blog ini  telah dihostkan di Hostgator di  mana syarikat penyedia hosting ini berpengkalan di US. Apa yang menariknya, walaupun blog ini baru sahaja berusia dua tahun lebih, namun banyak isi kandungan berguna yang dapat diperolehi. Jadi tidak hairanlah, jika blog Azian ini mendapat ranking yang baik di Alexa iaitu 588,061.

[Baca Selanjutnya…]

{ 2 comments }

Sekarang musim cuti sekolah. Apabila cuti sekolah menjelang tiba, maka banyaklah kad jemputan diterima tidak terduga. Sahabat handai, sanak saudara masing-masing sibuk menjadikan hari bahagia, sebagai satu kenangan tidak dilupa. Banyak jemputan yang diundang tidak mampu untuk dipenuhi, sekadar mampu mendoakan, agar bahagia menuju cinta Ilahi.

Kos Hantaran

Ini bukan isu baru, tetapi makin ramai pula yang berkongsi keratan akhbar mengenai kadar hantaran mengikut kelulusan. Saya hanya mampu tersenyum. Kalau lihat pada kadar hantaran serius memang membujanglah lelaki sampai ke tua.

[Baca Selanjutnya…]

{ 49 comments }