Penstrukturan Semula Ikhtiar Network

penstrukturan

Sudah hampir setahun lebih saya tidak menulis di laman blog ini. Bukan berdiam diri, tetapi masa banyak dihabiskan kepada projek-projek di sebalik tabir.

Maka pada tahun  ini yang bakal berakhir tidak lama lagi, saya sedang membuat penstrukturan semula perniagaan yang sedang saya jalankan. Penstrukturan ini bagi memastikan kelancaran proses sama ada dari pihak saya mahupun pelanggan.

Continue reading

Ikan Masin VS Cili Padi


“Maaf awak, kalau saya masak nasi goreng je” Pinta isteri.
“Eh tak apa je, saya tak kisah lah”.

Isteri beberapa kali meminta maaf kerana hanya menyediakan nasi goreng untuk makan malam. Saya melemparkan senyuman kepadanya. Bagi saya, nasi putih dan telur goreng pun sudah memadai.  Barangkali sudah biasa ketika bujang.

Mata saya tertumpu pada hidangan, kelihatan beberapa cebisan ikan masin. Saya bertanya pada isteri.

Continue reading

Semuanya Kerana Al-Quran

Semalam saya dimaklumkan bahawa perhimpunan mingguan jabatan tahfiz diadakan pada hari khamis, bukan lagi hari jumaat. Kami dipanggil untuk berhimpun  yang pada ketika itu, semua pelajar sedang tekun membaca al-Quran mengikut halaqah masing-masing.

“Oh, ada sesi perkenalan pelajar baru rupanya” Cetus hati saya.

Ketika sesi perkenalan sedang berjalan, saya terdengar salah seorang pelajar baru ini mempunyai kelulusan dalam bidang engineering. Ia seperti satu yang menarik sebenarnya bagi saya.

Continue reading

Kita Tidak Akan Berpisah

“Dah siap jawab belum?” Pensyarah bertanya kepada kami.

Masa berbaki beberapa minit  untuk saya menghabiskan menjawab soalan mid term qiraat.  Tergaru sedikit kepala ketika diminta untuk menjawab syarah matan.

“Belum….” Kami menjawab.

Selang beberapa minit, alhamdulillah selesai.

Berbaki masa kuliah yang ada, ustazah menyusun bicaranya. Bukan menyentuh bab qiraat. Tetapi soal perkahwinan.

Soal tanggungjawab, soal kehidupan.

Continue reading